Съучастници на несправедливостта

Тази вечер като се прибирах от работа по пътя срещнах  мъж да лепи рекламни материали на стълб за улично осветление. На тротоара беше пълно с хора, но никой не му направи забележка. Явно всички вече приемат за нормално такава постъпка или просто не им се занимава в края на работния ден. Мина ми през ум мисълта да кажа на човека да не лепи, но ефективно последствие нямаше да последва, защото общината е тази, която трябва да следи за тези нередности и да наложи полагащата се санкция. В резултат на това аз станах поредния съучастник на една несправедливост.

Пиша всичко това, защото наскоро четох статия на Джулиан Асанж, основателят на Wikileaks, която завършва с много интересна бележка именно за такива като мен (а може би и вас) :

“Всеки път, когато станем свидетели на действие, което усещаме като несправедливо, и не реагираме, ние ставаме съучастници на несправедливостта. Тези, които често остават пасивни пред несправедливостта, скоро откриват, че личността им е разядена до степен да стане сервилна. Повечето несправедливи действия, които виждаме, са резултат от лошо управление, защото когато управлението е добро, малко несправедливости остават ненаказани. Чрез прогресивното осакатяване на човешката личност, което причинява, ефектът на оповестената, но ненаказана несправедливост е много по-силен, отколкото често се предполага. Държавите с модерни комуникации, благодарение на размера, хомогенността и богатството си, често обработват населението си с непознат доскоро порой от оповестена, но наглед ненаказана несправедливост.”

Цялата статия може да прочетете на блога на Григор Гачев, благодарение на който тя е преведена на български.

П.С. Това не е ли на практика “теория на счупения прозорец”?

П.П.С. (30.01.2013) Само да добавя една мисъл, която открих и е точно по темата: “Those who have the privilege to know have the duty to act.”, Albert Einstein

Advertisements

About tsvetanv

Friends, Books, Music, Math, Programming.
This entry was posted in Society and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s