А къде бяха/са първите 10?

“Аз съм първият, но след мен са хиляди”. Това е казал Васил Левски преди да бъде обесен.
Преди 2 години, впечатлен от един разказ на Радичков(link /doc), проучих по-обстойно периода от залавянето на Левски до неговото обесване(wiki). Останах изумен, когато научих, че само 20 заптии са охранявали Левски по пътя  от Велико Търново до София, и никой не е направил и опит да го освободи, макар вече неговите сподвижници да са научили за залавянето му.
Мисля, че това е голям срам за нашия народ. И ако обикновеният българин, който не е бил запален по народните дела, да има оправдание за своето бездействие, аз се чудя къде са хората от Вътрешната революционна организация(ВРО), къде са хъшовете от БРЦК? Къде са поне първите 10 от онези хиляди, за които Левски говори?

Все пак, по-благородно е да загинеш с идеал на уста като Левски, отколкото като Ян Хус – с разочарование. Как е загинал Ян Хус, ли? След като е осъден като еретик, е изгорен на кладата на централния площад в града. “Тъй като огънят не се разгорял бързо, една старица, случайно попаднала на мястото на екзекуцията, хвърлила няколко сухи съчки в огъня. Виждайки това, Ян Хус, чийто съзнателен живот преминал в защита на бедните, произнесъл: “О, свещена простота.”  “(wiki)

П.С. А относно разказа на Радичков за залавянето на Левски, се сещам за едно много подходящо стихотворение(“Крилати хора”) на Константип Павлов (link).

Advertisements

About tsvetanv

Friends, Books, Music, Math, Programming.
This entry was posted in Society. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s