Референдум

Днес е важен ден за новата българска история.

Прагматично погледнато, в своя зародиш референдумът беше политически инсцениран и послужи като инструмент в битката управляващи-опозиция. Разбира се, зад паравана действат лобита и водещите световни сили. Борба за влияние – икономическо и политическо.

Философският прочит на референдума е малко по-различен и аз го свързвам с такива думички като “свобода” и “пряка демокрация”. Толкова абстрактни и далечни за нашите ширини понятия. И в същото време така нужни, за да дадем форма на нашите идеали и оценъчна скала.

Може би повечето българи няма да осмислят и оценят значимостта на факта, че в най-новата история на България се провежда референдум. Но и това да не отидеш да гласуваш също е свобода. Свобода, изразена чрез бездействие.
Не знам на какво се дължи ниската активност на гласуване. Причината е, че хората не са мотивирани да гласуват. Защо?

  • Не ги вълнува темата? Не ги засяга пряко поставения въпрос?
  • Не вярват, че реално те взимат решението, а просто референдумът е прекрасна дреха, която озаконява задкулисната игра?
  • Не се чувстват достатъчно компетентни, за да вземат решение?

За мен е значим не толкова въпроса на референдума, а самия факт, че се провежда такъв и  има пряко допитване до народа.Смисълът на днешния референдум е демонстрацията на свобода. Поне това беше моята причина да отида да гласувам. Какъв ще е ефективния краен резултат и последвалото решение – не знам, а и не се чувствам достатъчно компетентен, за да взема най-мъдрото решение.

Този референдум е упражнение по демокрация. Може би не сме достатъчно узрели, за да оценим колко важно е да си защитаваме свободата или най-малкото да я покажем, че я ценим. Защото според мен да не отидеш да гласуваш без основателна причина, означава, че си безразличен към това дали си свободен или управляван.

И да не се заблуждаваме – свободните хора също може да бъдат манипулирани. Важното е те да са достатъчно умни, за да осъзнават кой ги манипулира и да не се поддават на външни внушения. Да си пожелаем в скоро време да има още такива упражнения по демокрация, на които да се представим по-добре от днешното.

Advertisements

About tsvetanv

Friends, Books, Music, Math, Programming.
This entry was posted in Society. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s