Отец Касиан

“Съвестта е онзи глас Божий в нас, онова огледало, в което ние се оглеждаме и виждаме нашите недостатъци. В наше време гласът на съвестта сякаш е заглушен и потъпкан, но човек не може да избяга от себе си. Той страда; страда от собствената си глупост и това потъпкване на съвестта. Защото той се увлича от околния свят – каквото правят другите и той го прави, като мисли, че това е нормално. Тоест, измества се критерия за поведение на съвременния човек.
Съвременният човек иска да има, колкото се може повече материални неща като известна компенсация на духовната му празнота. Защото той е отрязал, затворил е небето и неговите цели пълзят по земята. Ако той се ослуша в своя вътрешен глас и наистина има един идеал той да направи себе си такъв, какъвто повелява неговата съвест; да живее така, че тя да не го изобличава за нищо – тогава той няма да има нужда от материални неща.

Това са проблемите на съвремието – рационалното мислене на съвременния човек не може да си обясни духовните търсения и стремежи на истински духовните хора.”

Отец Касиан е игумен на двата манастира в кюстендилските села Жабляно и Копиловци.
Препратка към филма за него, излъчен в предаването “Малки истории”, БНТ: link.

П.П. Харесва ми това, което казва отец Касиан, въпреки, че не съм набожен. Говори чисто човешки и истинни неща. Просто ги е облякъл в одеждите на религията.

Advertisements

About tsvetanv

Friends, Books, Music, Math, Programming.
This entry was posted in Society. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s