Размисли разни #47 – Хосе Мухика

„Беден е не е онзи, който има малко, а който се нуждае от много, за да запази скъпия си начин на живот и винаги иска още и още.” –  Хосе Мухика

“Няма нищо краткосрочно. Няма победа зад ъгъла. Няма да постигна рай или нещо подобно. Това, което искам, е да се боря за общото благо и прогрес. Животът бавно преминава и единственият начин да го удължиш е другите да продължат твоето дело!”

И още негови размисли:

2) “Най-важните инвестиции, които можем да направим са в човешките ресурси.”

3) “Ние сме пожертвали старите нематериални ценности и сега сме в храма на пазарния Господ. Той въдворява ред в нашата икономика, политика, навици, живот, дава ни оценки, кредитни карти и дори образ за щастието. Изглежда все едно сме били родени да консумираме отново и отново и когато не можем да консумираме повече, ние се чувстваме объркани, страдаме от бедност и се маргинализираме сами себе си.”

4) „Да живееш в унисон с възгледите си. Да бъдеш себе си, но без да налагаш собствените си критерии върху другите. Не очаквам другите да живеят като мен. Искам да уважавам свободата на хората, но и да защитавам своята собствена. Това идва с куража да кажеш какво мислиш, независимо, че понякога другите не споделят твоите възгледи”.

5) “Аз съм президент. Боря се за повече работа и повече инвестиции, защото хората искат още и още”, казва той. “Опитвам се да разширявам потреблението, но да намалявам ненужното потребление. Аз съм против прахосничеството – на енергия, на ресурси, на време. Трябва най-после да изградим някакви неща. Това е идеал, но той може да се окаже нереалистичен, защото живеем във време на натрупване.”

6) “Пазарната икономика е създала пазарни общества. И ни е довела глобализацията, обхванала цялата планета. Ние ли управляваме глобализацията или тя управлява нас? Възможно ли е да говорим за солидарност и че сме “всички заедно” в рамките на икономика, базирана на безпощадната конкуренция? Докъде стига нашето братство?”

8) “Човек не ръководи днес силите, които е отприщил, а те ръководят него.”

Източници: link1, link2, link3

 

Advertisements

About tsvetanv

Friends, Books, Music, Math, Programming.
This entry was posted in Society, Thoughts. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s