Център на своя свят

“Проблемът на повечето хора е, че нямат център на своя свят. А той е много, много нужен.
Болшинството хора търсят в половинката до себе си тази притегателна сила, центърът, опората. Чакат един голям, силен и мъдър герой да ги направлява. В което няма нищо лошо. Проблемът е, че винаги когато търсиш центъра на своя собствен свят навън, рискуваш по някое време тоя свят да бъде тотално прецакан, а ти – да останеш свободно електронче в безтегловност. А безтегловността (сещай се празнотата и загубата) винаги водят до депресия и апатия.

Най-лесно е да се каже, че трябва да обичаш себе си. Само че – факт – има хора, които трудно се учат да се обичат. Те обичат себе си и обичат живота, само когато са обичани от някой друг, и когато обичат някой друг. За тях всичко друго е бошлаф работа.
В тия случаи има два варианта. Лесен и труден. Лесният замаскира проблема – като болкоуспокояващото – пийнеш го и ти мине, макар че причината за болежката е още там. Лесният начин е просто да намериш следващия Герой, в който да се влюбиш, към който да насочиш енергията, мисълта, смисъла. Естествен антидепресант. Депресията ти мигом ще си иде. Ако/докато всичко е ок между вас.
Трудният вариант е – да прозреш с душата си (а не само на теория), че в този свят, и в твоя, и в реалния, Ти си този, който държи в шепите си щастието, и дали ще го пуснеш да се лее, или скръндзаво ще стискаш пръсти – е само твой избор. Ама за това се работи, влагат се усилия, напъваш се, падаш – ставаш, ако искаш да отслабнеш – пазиш диета, ако искаш да имаш кариера – учиш, ставаш рано, подаваш CV-та, ходиш, бориш се, проваляш се веднъж, два пъти, пет пъти – и на шестия с още повече ентусиазъм скачаш смело. И като пожънеш тук успехче, там похвала, на трето място повишение, после добри финанси, после смъкнато килце – и ще видиш, че можеш, че заслужаваш, че си струва, че животът може и да е щастлив, без половинката до теб да ти го е дала наготово. Пък и половинката ще дава. Ама на готин и уверен човек. Бъди такъв. Става се. Учи се. Никой не се ражда г-жа Божествена / г-н Божествен.”

Източник: интернет

About tsvetanv

Friends, Books, Music, Math, Programming.
This entry was posted in Psychology. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s